Danas u “Našoj kući”, zajedno sa dragim gostima, slavimo Svetog Vasilija Ostroškog, koji se zbog isceliteljskih moći njegovih moštiju i svetih molitvi naziva i Čudotvorcem. Njegove mošti, kao velika svetinja, čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori i mesto je hodočašća za vernike svih religija, a kult svetitelja raširen je ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, već na celom Balkanu.

                          20230512_102741

Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj koga crkva slavi 12. maja, po gregorijanskom kalendaru (29. aprila, po julijanskom).
Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj. Kada je odrastao otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice i tu se zamonašio.

                                                                              20230512_103703

Kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran za episkopa zahumskog i skenderijskog. Najpre je živeo u Tvrdošu, a kada su Turci razorili manastir, preselio se u Ostrog gde je nastavio svoj podvižnički život, uz mnogo tople molitve i brige za svoje vernike.

                                                                             20230512_104122

Upokojio se u Gospodu 1671. godine, a njegove čudotvorne i celebne mošti čuvaju se do današnjeg dana. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, mesto hodočašća za vernike svih religija. U njihovu moć iscelenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani.

              .