Inkluzivna predstava „Vulkanizerska drama“, autorsko delo zaposlenih i korisnika usluge dnevni boravak Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Kikinde, u saradnji sa članovima umetničko-glumačke trupe „Gusani u magli“ premijerno je izvedena u sali dečijeg pozorišta „Lane“. Događaju su prisustvovali gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, članica GV zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici, Melita Gombar, članovi porodica korisnika i brojni saradnici i prijatelji Centra.

Snaga svake zajednice ogleda se u tome koliko brinemo o najosetljivijim kategorijama našeg društva.

Melita Gombar, članica GV zadužena za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici, istakla je da su inkluzivne predstave veoma značajne iz razloga što svaki pojedinac, bez obzira na svoje sposobnosti i mogućnosti, ima priliku da učestvuje i da uživa u mogućnosti doživljaja ovakve vrste umetnosti:

Upravo večeras, ova inicijativa je potvrda naše snage kao društva, kao i humanih vrednosti. To se odnosi na to koliko smo otvoreni kao društvo i koliko prihvatamo razlike. Nadamo se da je ova inicijativa saradnje korisnika Centra i članova teatra „Gusani u magli“ samo početak intenziviranja saradnje korisnika i ostalih ustanova i organizacija. Takođe se nadamo da će se ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti. Grad je tu da podrži svaku vrstu ovakvog i sličnog načina saradnje. Podržaćemo sve što je lepo, kreativno i humano, dodala je Gombar.

Predstava je početak akcije prikupljanja finansijskih sredstava, koje će Centar nameniti kupovini sublimacionog štampača za šolje i majice, sa svrhom unapređenja dosadašnjeg rada:

Ideja je da ovu predstavu izvodimo više puta i da na taj način pokušamo da prikupimo potrebna sredstva. Dok smo pripremali predstavu, došli smo na ideju da pokušamo da proširimo naše glumačko iskustvo i da, na taj način, naredni put predstava bude drugačija i da bude za širi auditorijum, istakla je Nikoleta Pavlov, vršilac dužnosti direktora Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Kikinde.

U predstavi su učestvovale četiri devojke, članice starije grupe dramske sekcije „Gusani u magli“: Anja Jesić, Kristina Sić, Marija Buter i Sara Kondić, kao i dvanaest korisnika Centra. U projekat je, takođe, uključena i likovna sekcija „Gusani u magli“ koja je bila zadužena za scenografiju i rekvizite:

Za mene je ovo bilo prelepo iskustvo. Korisnici Centra su veoma dragi i talentovani i bilo nam je zadovoljstvo sarađivati sa njima. Predstava, zapravo, govori o tome koliko smo svi mi ljudi isti i da treba da prihvatimo jedni druge baš takvim kakvi jesmo. Potrebno je da uvek pomažemo jedni drugima i budemo prijatelji, rekla je Marija Buter, članica starije grupe dramske sekcije „Gusani u magli“.

Ovo za mene nije bio prvi put da glumim, jer jako često učestvujem u glumačkim i recitatorskim aktivnostima rekla je Svetlana Kalinov, korisnica usluge dnevni boravak Centra.

Vulkanizerska drama je topla, plemenita i duhovita predstava koju potpisuju zaposleni Centra: Jovan Anđelić – tekst režija i muzika, Jelena Jankelić – izbor recitacija, kostim i asistent režije i Cecilija Šajber, scenski pokret.

Prema rečima Nikolete Pavlov, korisnici i zaposleni Centra raduju se i sa nestrpljenjem iščekuju naredna izvođenja predstave, planirana u bliskoj budućnosti.

Fotografije preuzete sa www.amiradio.rs.